Grainger, a property management company and one of the UK’s largest professional landlords, has been investing in homes since 1912.

The headline is a new BTR residential development for Grainger Plc in Leeds, a contemporary residential project located on the former site of the Yorkshire post offices. The 18-storey venue has 242 residential homes and offers beautiful views over the River Aire.

595 sqm residents amenity space, combining social areas and reception, co-working lounges, a fitness on demand wellness studio and gym. There is also a 155sqm ‘Sky Lounge’ on the 11th floor with a private dining room and external wraparound terrace.

We were approached by Grainger and asked to work alongside leading designers 74 to help them create a stand-out interior that would enable residents to relax immediately, and feel at home. The brief was to bring the outside in, using planting and natural materials to prioritise residential wellbeing while referencing the site’s newspaper heritage which included accommodating bespoke artworks from local artiste Michael Murray.

The resulting creation was a soft, elegant and sophisticated series of spaces with a material palette including light soft tones, neutrals with soft blues and greens for the ground floor and the addition of a strong rust orange in the sky lounge. Refined and minimal contemporary detailing are combined with statement furniture and dramatic feature lighting.

Set dressing and accessories including typewriters and wall clocks are used alongside the introduction of overhead curved printing production rails around the ground floor booths and soft seating areas.

A feeling of quality is provided by the scheme’s materials, which include solid surface finishes, such as beautiful porcelain floor tiles and natural light oak. Brass is used throughout the scheme’s furniture, lighting and design detailing, with the gold finishes to the scheme’s metalwork creating a welcoming sense of warmth.

The Workform team worked closely with Grainger and 74 Design to select and source furniture products that would meet the project brief. This included custom-made pool tables, chess tables and dining tables. Furniture was sourced from Isimar, Missina, Miniforms, Karl Anderson, Kettal, Saba, La Cividina, Mebella, Verplan and Ege carpets, which all meet the sustainability criteria.

The spaces also feature eight stunning artworks commissioned from artist Michael Murray. The artist liaised with both Grainger and 74 on the artwork brief, so that the final works feature objects relating to the site’s Yorkshire Post heritage, whilst also reflecting the scheme’s colour palette and incorporating subtle typographic and shaping references to The Headline’s identity, Grainger’s history and the Yorkshire Post newspaper

The end result was a sophisticated and stylish space where residents can work, rest and play. The reformed venue received the Archilovers Best Projects 2021 award and was shortlisted for Living Interiors – Project of the year Mixology North 2021 and Best Residential Development Mixology North 2021.

If you would like to discuss a project, get in touch with our friendly team.